Hír: Kolop József Szobrászművész
(Kategória: Egyéb)
Küldte: Balogh József
2010. augusztus 23. hétfő


KOLOP JÓZSEF
SZOBRÁSZMŰVÉSZ

kolopjozsef.jpg1963-ban született Tapolcán. 11-12 éves korában volt az első kiállítása a Káptalantóti Általános Iskolában, ahol egy kis asztalon kaptak helyet szobrai.
Tanulmányait Herenden folytatta kerámikus szakon.
Tanulmányai befejezése után 1992-ben volt az első kiállítása Tapolcán. Alkotásai megtalálhatók magyar és külföldi gyűjtőknél egyaránt, köztereken.
Példaképei: Raffay Béla, Marton László.
A művészsors felvállalásában sokat segített neki Marton László, aki az alábbi útmutatással látta el: ha valaki csak tanulja a szobrászatot, az eljut egy bizonyos szintig, de feljebb nem, ha viszont istenadta tehetsége van, akkor minden nehézséget elbír, csak hogy alkothasson. Ha szerény, ha gazdag, az útját végig kell járnia.

Elsősorban agyaggal dolgozik, de bronzból, márványból is készültek már szobrai, domborművei.
Alkotásainak három jellemző vonása van:
A néző számára is egyből kiderül a kétarcúság, hiszen alkotásainak másik oldala is önálló életre kel, sokszor az eredeti arc ellentmondásaként jelenik meg.
A másik, hogy az arcok két oldala is ellentétes.
A harmadik az, hogy az alkotások magukon hordozzák az évezredek etruszk-kínai-egyiptomi hatásait.
A terrakotta szobrok sajátos humort, amolyan borízű, bölcs népi humort hordoznak magukban. A művek meghatározzák a született, hozott körülményeket, újra teremtik az energiát, meghatározzák a kitűzött életcélt.

Káptalantótiban található műtermében készülnek alkotásai.

Kolop József alkotásai megtekinthetők a képtárban, illetve kiállítva a Tóti Galériában.Ezen hír származási helye: Kaptalantoti.hu
( http://kaptalantoti.hu/news.php?extend.46 )


Oldal létrehozási idõ: 0.0558 másodperc, 0.0045 lekérdezési idõ.